“Τα καράβια των Κασσωπαίων όργωναν τη Μεσόγειο θάλασσα και διακινούσαν στην Καρχηδόνα, στη Ρώμη, στο Βρινδήσιο (σημερινό Μπρίντιζι), στη Μασσαλία, στο Γιβραλτάρ, στα παράλια της Αδριατικής, στα νησιά του Αιγαίου, στα Μικρασιατικά παράλια, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και στην Αίγυπτο προϊόντα της Ηπείρου όπως κρασί, λάδι, ελιές, φρούτα, ξηρούς καρπούς και υφάσματα”*

 

Η περιοχή μας βρίσκεται στο νομό Πρέβεζας στην περιφέρεια Ηπείρου, που καταλαμβάνει το βορειοδυτικό κομμάτι της Ελλάδας. Ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης του Λούρου και είναι ημιορεινή περιοχή. Στην περιοχή μας  καλλιεργούνταν ελαιόδεντρα από μικρούς παραγωγούς ήδη από την αρχαιότητα.

Σήμερα η συνολική παραγωγή του ελαιόλαδου στην Ήπειρο φτάνει περίπου το 2% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η κορωνέικη και  η λιανοελιά.

Οι ελαιώνες στην Ελλάδα  αποτελούν το 20% των γεωργικών εδαφών και παράγουν περίπου 350.000 τόνους ελαιόλαδο κατ' έτος.

Είμαστε η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, παράγοντας το 13% της παραγωγής με δεύτερη την Ιταλία (22%) και πρώτη την Ισπανία (40%).

Είμαστε όμως η πρώτη χώρα στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, που αποτελεί το 75% της συνολικής παραγωγής μας. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ιταλία είναι 45% και για την Ισπανία 30%.

*.   Χαράλαμπος Γκούβας: «Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας», εκδόσεις ιδρύματος  Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας

Loading images
loading
agreecemap.jpg beperusmap.jpg dxorio1.jpg elouros1.jpg fpanagia.JPG paralia.jpg