- Κατηγορία: Greek articles
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 13:59
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2545
-
Χημικός και γευστικός έλεγχος
Οι περισσότεροι παραγωγοί συνηθίζουν να λένε ότι παράγουν ένα εξαιρετικά καλό ελαιόλαδο.
Όμως ο καταναλωτής οφείλει να ξέρει τι πραγματικά σημαίνει «καλό» λάδι.
Άλλωστε η διατροφική αξία του ελαιολάδου είναι πράγματι πολλή υψηλή. Όμως ποιου ελαιολάδου;
Ο κανονισμός 2568/91 της ΕΕ, και οι μετέπειτα τροποποιήσεις του θεσπίσουν μία σειρά παραμέτρους ελέγχων που αφορούν α) την ποιότητα και β) την γνησιότητα του ελαιολάδου
Όταν λέμε ποιότητα του ελαιολάδου αναφερόμαστε σε παραμέτρους όπως η οξύτητα , οι δείκτες Κ270, Κ232, ΔΚ και υπεροξείδια. Επίσης ένας άλλος δείκτης ποιότητας είναι η οργανοληπτική αξιολόγηση (Panel test).
Όταν λέμε γνησιότητα του ελαιολάδου αναφερόμαστε στην παρουσία σπορελαίων ή άλλων ξένων ελαίων στο υπό εξέταση ελαιόλαδο. Δείκτες Γνησιότητας είναι τα Λιπαρά οξέα, οι κήροι, οι Στερόλες, τα Στιγμασταδιενια κτλ
Για να χαρακτηρισθεί ένα ελαιόλαδο έξτρα παρθένο θα πρέπει να «περάσει» όλους τους παραπάνω ελέγχους.
Σχηματικά
Πέρα από αυτούς τους ελέγχους που είναι υποχρεωτικοί για να χαρακτηρισθεί ένα ελαιόλαδο ως έξτρα παρθένο θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει και η κατηγορία εκείνων των χημικών αναλύσεων που ελέγχουν επιμολυντές. Ουσίες δηλαδή που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά ελαιολάδου αλλά βρίσκονται στα ελαιόλαδα ως συνέπεια των διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων ή των διαφόρων μετακινήσεων και επεξεργασιών του ελαιολάδου.
Μερικοί από τους επιμολυντές είναι οι εξής:
ΑΛΟΓΟΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΑΛΥΤΕΣ: πιθανή μόλυνση από νερά ελαιοτριβείου ή καθαριστικά ελαιουργικών μηχανημάτων
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ : πιθανή παρουσία φαρμάκων φυτοπροστασίας
ΒΕΝΖΟ-α-ΠΥΡΕΝΙΟ: μόλυνση οφειλόμενη σε καύσεις κοντά σε ελαιοτριβεία η ελαιόδεντρα
ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ: επαφή ελαιολάδου με ακατάλληλους πλαστικούς σωλήνες
ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ: μόλυνση που οφείλεται στο μηχανολογικό εξοπλισμό του ελαιοτριβείου και σε δεξαμενές αποθήκευσης
Το λάδι μας εξετάζεται από το εργαστήριο OLITECN, που είναι αναγνωρισμένο από το διεθνές συμβούλιο ελαιολάδου IOC και εγκεκριμένο –συνεργαζόμενο εργαστήριο από την Federation of Oils, Seeds and Fats Associations (FOSFA)