- Κατηγορία: Greek articles
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 13:51
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2380
-
Συλλογή ελαιοκάρπου
Ο καρπός της ελιάς ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς αρχίζει να συλλέγεται από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Αυτή η περίοδος αποτελεί για την περιοχή μας την ελαιοκομική περίοδο που όμως δεν είναι ταυτόσημη για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Η συγκομιδή στα μέρη μας αποτελεί κυρίως μία οικογενειακή υπόθεση που όλοι έχουν να εκτελέσουν μία συγκεκριμένη δουλειά ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Ο καρπός αφαιρείται από το δέντρο με ειδικά χτένια που χτενίζουν τον κλαδί απαλά αποκόβοντας τον καρπό από το δέντρο.Βασική μας μέριμνα στην συγκομιδή είναι να μην τραυματιστεί τόσο το δέντρο όσο και ο καρπός γιατί αυτό συντελεί στην μείωση της ποιότητας του ελαιολάδου .
Ο χρόνος συγκομιδής του καρπού αρχίζει όταν το χρώμα του καρπού είναι περίπου 70% πράσινο και 30% μελανό.
Ο καρπός μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο με μεγάλα τελάρα προκειμένου να αερίζεται και να μην πιέζεται ώστε να διασφαλίζεται και με αυτό τον τρόπο η καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου.
Έτσι διασφαλίζουμε ότι στον καρπό δεν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, οι οποίοι προκαλούν αλλοιώσεις (υδρόλυση των τριγλυκεριδίων) και αύξηση της οξύτητας.
Το αποτέλεσμα από αυτή την πρακτική είναι να πετυχαίνουμε χρόνια τώρα σταθερά, πολύ χαμηλή οξύτητα (μικρότερη από 0,3 ) του ελαιόλαδου μας.
Βασική παράμετρος στη προσπάθεια μας για παραγωγή ελαιόλαδου με εξαιρετικά χαρακτηριστικά ποιότητας είναι να έχουμε καρπό υγιή απαλλαγμένο από ασθένειες και να τον μαζεύουμε από τον δέντρο με κριτήριο την ποιότητα του ελαιολάδου και όχι την προσδοκώμενη ποσότητα του.